Rättikagratäng

Jag hittade för ett tag sen ett recept på rättikagratäng och jag blev lite nyfiken på att göra denna maträtt.

Rättika är en rotfrukt men som har mkt lågt kolhydratvärde (2,3 kh/100g). Rättika otillagad smakar som rädisa men tillagad så försvinner den beska smaken och den är ett perfekt substitut för potatis i tex potatisgratäng!

Rättikagratäng 4 portioner

Rättika ca 1 kg
3 dl vispgrädde
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök

vitlök

Riven ost efter tycke o smak

salt
svartpeppar

Skala och skiva rättikan i skivor. Skiva löken o vitlöken. Ta så många klyftor som du känner för. 
Förväll rättikan i lättsaltat vatten och koka den nästan mjuk 5-10 min. Blanda ner löken o vitlöken, salt o peppar i grytan o blanda om. Häll sen ner allt i en ugnsfast form och häll ost över. Pytsa sen över grädden. In i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Får gratängen för mkt färg så lägg folie över!

Suuuuupergott!!

Min gratäng blev liiiite "blaskigare" än vad vanlig potatisgratäng blir men det beror nog på att rättika inte suger åt sig vätska på samma sätt som potatis. Men eftersom den är "Lchf"-bra så kan jag leva med blaskigheten ;-)

PS I love you

Nope, detta är inget kärleksinlägg. Utan så enkelt som en filmtitel och en boktitel. Jag läste boken för ett par år sedan och när den sen kom ut på dvd så köpte jag den. Det har dock inte blivit tillfälle att se filmen förrens igår. O jag säger bara vilken fin film. Jag satt o småsnyftade för mig själv. Att det sen fanns tre bra skådisar med förutom Hilary Swank så var det en del ögongodis att se på. För vad sägs om:
Jeffrey Dean Morgan
Gerard Butler
Harry Connik jr.
Sååå om ni inte har sett denna film. Gör det. Om inte annat för att ha lite snyggt att titta på.
Vad filmen handlar om....
Även den största förlust rymmer svaret på hur man går vidare … Holly och Gerry är unga, nygifta och lyckliga. Men när Gerry plötsligt blir svårt sjuk och avlider, dör även Holly inombords. Men på sin 30-årsdag får hon ett brev från Gerry skrivet före hans död. Det är det första av tio brev som för en stund låter Holly vara nära sin älskade och långsamt för henne vidare ut i livet. Varje brev bjuder på ett nytt oförutsägbart äventyr. Och varje brev avslutas med samma ord: P.S. I Love You.

Mitt liv i bloggform

Mitt liv o min matdagbok blandad med familj & jobb.

RSS 2.0